Orgelconcerten 2022 in de Lambertikerk

Ook in 2022 gaan we in de zomermaanden een serie concerten organiseren in de Lambertikerk, 6 enthousiaste organisten hebben hun bijdrage al toegezegd.

In de maanden juli en augustus kunt u weer genieten van 6 concerten waarin het prachtige Van Leeuwenorgel centraal staat.
De concerten vinden steeds plaats op een vrijdag, van 15.00 uur tot 15.45 uur.
De toegang is gratis.
Na afloop kan een vrije gift worden gedaan waarvan de professionele musici worden betaald. Wat over is komt ten goede aan de orgels in de Lambertikerk.

U bent van harte welkom!

Concerten vinden plaats op onderstaande data:

15 juli Elske te Lindert
22 juli Wilbert Berendsen
29 juli Susanna Veerman
5 augustus Jan Pieter Lanooy
12 augustus IJsbrand ter Haar
19 augustus Dennis Vallenduuk

15 juli 2022 - Elske te Lindert

De veelzijdige musicus Elske te Lindert (1980, sopraan) begon haar muzikale carrière als organist. Ze studeerde orgel bij Gijs van Schoonhoven en Cor Ardesch. Als organist verdiept ze zich vooral in de muziek van Bach. Vooral met het oog op deze muziek laat ze zich nog steeds af en toe coachen door Cor Ardesch. Als solist of begeleider is zij regelmatig te horen in binnen- en buitenland. Ze maakte verschillende opnames voor de Nederlandse Bachvereniging, voor hun website allofbach.com. In 2021 verscheen haar eerste orgel-CD met orgelwerken van Bach, gespeeld op het Flentrop-orgel in de Catharinakerk te Doetinchem.

 

De studie en het werk in de orgelwereld geeft haar veel extra bagage, maar zorgde er ook voor dat ze iets miste in haar werk. Elske houdt erg van het contact met haar publiek en dat is iets wat lastig te maken is als je als organist onzichtbaar bent tijdens de concerten. Gaandeweg werd de voorkeur voor het zingen steeds groter. Al van jongs af aan zong ze op allerlei plekken solo en in koren. Ze besloot om naast haar werk als organist ook een zangstudie te ondernemen. Ze studeerde zang bij Maarten Koningsberger. En al snel werd haar werkveld als zangeres breder.

Als zangeres heeft ze intussen een uitvoerige concertpraktijk, waar lied, oratorium en opera deel van uitmaken. Ze volgde masterclasses bij onder andere Margreet Honig en Paul Triepels en heeft momenteel af en toe les van Johannette Zomer. Ze trad al op als solist bij verschillende grote orkesten, waaronder Het Orkest van het Oosten, het Sint Petersburg Kamerorkest en Philharmonie Zuidnederland. Als sopraan maakt ze deel uit van het ensemble Il Canto di Rame. (www.ilcantodirame.eu) Ook werkt ze regelmatig voor de Nederlandse Reisopera en Consensus Vocalis. Met Il Canto di Rame maakte ze een CD met allemaal nieuwe Nederlandse muziek, speciaal voor het ensemble gecomponeerd of bewerkt.

Intussen is Elske er achter dat ze graag veelzijdig musicus blijft. Dat betekent dat ze nog altijd werkzaam is als sopraan én organist. Ook is ze al sinds haar 19e dirigent. Dit is een aspect van haar werk dat ze altijd is blijven doen. Elske houdt ervan om, naast zelf uitvoerend bezig te zijn, ook bij anderen de talenten naar boven te halen. Bovendien is organisatie een sterke kant van haar. De koordirectie neemt een steeds grotere plaats in in haar werk. In 2022 zal ze afstuderen aan het conservatorium van Maastricht, waar ze een masterstudie koordirectie doet bij Ludo Claesen.

In het theater is Elske ook actief. Ze voerde met haar jeugdkoor een aantal (zelfgeschreven) musicals uit, speelde mee in een professionele muziektheaterproductie van Theater De Plaats in Arnhem en volgde acteerlessen aan de ActeerAcademie Amsterdam. Samen met theatermaker Theo Menting schrijft en speelt ze met enige regelmaat theaterstukken.

Elske is als cantor-organist verbonden aan de Catharinakerk te Doetinchem. Verder is ze dirigent van het Deventer Vocaal Ensemble en van Vrouwenkoor Musica en is ze al zeventien jaar muzikaal eindverantwoordelijke voor de studiedagen voor Liturgie en Kerkmuziek te Hoeven, waar zij sinds 2012 ook de algehele leiding heeft

22 juli 2022 - Wilbert Berendsen

Wilbert Berendsen is cantor-organist van de Martinikerk te Doesburg, waar hij de vaste bespeler is van het monumentale Walcker-orgel. In 2015 werd hij benoemd tot Stadsorganist van de gemeente Doesburg.

Hij studeerde orgel bij Hans van Nieuwkoop en behaalde in 1997 zijn diploma Uitvoerend Musicus. Daarnaast studeerde hij kerkmuziek en volgde hij een applicatieopleiding koordirectie voor vakmusici. Hij heeft een bloeiende lespraktijk voor organisten in de hele Achterhoek. Hij geeft orgelconcerten in binnen- en buitenland. Recentelijk studeerde hij beiaard bij Frans Haagen aan de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht, en studeerde augustus 2020 als Master af.

Sinds 2021 werkt hij, naast zijn werk in Doesburg, als allround software developer bij Johannus in Ede. Wilbert Berendsen (1971) ontving zijn eerste orgellessen in 1985 van Nico Verrips te Meppel. Een jaar later won hij de tweede prijs tijdens het Orgelconcours voor amateurs te Meppel. Hij behaalde zijn diploma Docerend Musicus Orgel en Kerkmuziek in 1994 en Uitvoerend Musicus Orgel in 1997, na een studie bij Hans van Nieuwkoop aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Tijdens en direct na zijn studie voerde hij o.a. het volledige werk van Maurice Duruflé uit. Via masterclasses en zomercursussen specialiseerde hij zich in uiteenlopende stijlperioden: van de Portugese 17e eeuw (Joseph Bonet in Mont Blanc, Spanje), via Noordduitse barok (Hans Davidsson), Muffat (Michael Radulescu) tot aan César Franck (Jean Boyer en Pierre Cogen) en Messiaen (Hans-Ola Ericsson). In 2001 voltooide hij een studie Koordirectie bij De Lindenberg in Nijmegen. Van 2001 t/m 2004 volgde hij zanglessen bij Lida Dekkers.

In 2007 was hij finalist van het Nationaal Improvisatieconcours in het Orgelpark en in 2008 nam hij deel aan het Internationaal Orgelimprovisatieconcours in Haarlem. Wilbert Berendsen is cantor-organist van de Protestantse Gemeente Angerlo-Doesburg waar hij de vaste bespeler is van het monumentale Walcker-orgel uit 1916, docent aan de Muziekschool Oost-Gelderland en aan de Opleiding Kerkmuziek van de PKN te Doesburg. Hij geeft regelmatig concerten in Nederland en trad ook op in Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië en Spanje; daarnaast is hij een veelgevraagd begeleider en continuospeler (orgel en klavecimbel). Naast literatuurspel houdt hij zich ook bezig met improvisatie. Hij werkte mee aan Liedboekdagen en verscheidene radio- en televisiediensten. Zo werkte hij mee aan Woord op Zondag en bespeelde hij tijdens de live uitgezonden viering van het 50-jarig bestaan van de Wereldraad van Kerken het orgel in de Oude Lutherse kerk aan het Spui in Amsterdam, in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin.

Hij doceerde als invaller een half jaar Orgel (bijvak) en Basso Continuo aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam.

Verder heeft hij een privé-lespraktijk, is hij dirigent van Bachkoor Doetinchem en van zangvereniging “Halleluja” te Doetinchem.

Van zijn hand verschenen orgel- en koorwerken, voornamelijk bedoeld voor de liturgische praktijk, in talrijke bundels en tijdschriften. In 2002 schreef hij in opdracht van de NCRV een “Lofprijzing van Franciscus van Assisi” voor koor, gemeente en orgel, en in 2003 een orgelwerk getiteld “Mouvement”, in opdracht van de Stichting Kerkconcerten Achterhoek, opgedragen aan Roel Smit. Hij maakte deel uit van de redactie van de begeleidingsbundel bij het Dienstboek, een proeve, en de begeleidingsbundel bij Tussentijds. Verder bouwde hij een tweetal clavichorden.

29 juli 2022 - Susanna Veerman

Susanna Veerman (1975*) studeerde in Moskou aan het Tsjaikovski Conservatorium, waar zij in 1997 haar koordirectiediploma behaalde. Diploma Uitvoerend Musicus koordirectie behaalde zij in 2001 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Jan Pasveer en Daniel Reuss.

Zij vormt met haar echtgenoot Wim Does een vaste quatre-mains duo op orgel. In 2016 bracht zij met pianiste Mirsa Adami en Wim Does de cd “Key Connections” uit met orgelwerken voor orgel & piano duo in Philharmonie Haarlem. Heden dirigeert zij vier koren en leid zij nog een eigen projectkoor. Tevens is zij zeer actief als begeleidster bij koren op concerten zowel op orgel/continuo als piano en coacht zij koorzangers. Jaarlijks organiseert zij concertreizen naar het buitenland met haar projectkoor.
Sinds 2008 leidt zij met Wim Does eigen muziekpraktijk W& S Music in Amsterdam en Apeldoorn. Van 1999-2021 was dirigente & hoofdorganiste van de Emmaüsparochie Amsterdam waar ze twee historische orgels bespeelde, nl. het Hilgers (1774) orgel in de Boomkerk en het Cavaillé-Coll (1881) orgel in de Augustinuskerk. Tevens organiseerde zij jarenlang Internationale Orgelconcerten. Sinds 2021 is zij hoofdorganiste van de St. Jacobus de Meerderekerk in Den Haag (Parochie Maria Sterre der Zee). Susanna geeft jaarlijks concerten in Nederland en in het buitenland, o.a. in Canada, USA, Rusland, Wit-Rusland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië etc. In Frankrijk speelde zij in de kathedralen van Orléans, Bordeaux en Le Mans. In 2017 speelde zij een concert in de beroemde Notre-Dame Kathedraal te Parijs.

5 augustus 2022 - Jan Pieter Lanooy

Jan Pieter Lanooy (1993) begon met orgelspelen op tienjarige leeftijd bij Karolien Schuurmans en Bart Wuilmus in Baarle-Hertog (België). Later kreeg hij lessen van Jan Hage in Den Haag. Hij behaalde zijn Bachelor Orgel in 2017 na te hebben gestudeerd aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag bij Aart Bergwerff en Jos van der Kooy. In 2019 volgde de afsluiting van de Master Orgel in Den Haag bij Jos van der Kooy. Voor zowel zijn Bachelor als de Master behaalde hij de titel 'cum laude'. Masterclasses volgde hij bij onder andere bij Leo van Doeselaar, Ludger Lohmann, Daniel Roth en Hans-Ola Ericsson.

Daarnaast studeerde Jan Pieter Geschiedenis en Muziekwetenschap aan de universiteiten van Leiden en Utrecht. Voor beide studies deed hij onderzoek naar orgelgerelateerde onderwerpen, zoals 'Het orgel als stedelijk identiteitsobject in de 18de eeuw' en 'De accuraatheid van vogels in Messiaen's orgelmuziek'. Jan Pieter geeft soloconcerten in binnen- en buitenland. Daarnaast speelt hij regelmatig samen met andere instrumentalisten en ensembles, zoals het Vocaal ensemble Magnificat, Amsemble, het USKO en het Nationaal Jeugdorkest. Dirigenten met wie hij samenwerkt, zijn o.a. Gilles Michels, Daniel Rouwkema, Benjamin Bakker en Anthony Hermus. Sinds september 2019 is Jan Pieter als organist verbonden aan de Remonstrantse/Vrijzinnige gemeente Vrijburg in Amsterdam. Ook is hij werkzaam bij de Nederlandse Bachvereniging als archivaris en bibliothecaris.

12 augustus 2022 - IJsbrand ter Haar

IJsbrand ter Haar (1982) studeerde orgel aan het conservatorium te Arnhem bij Theo Jellema. Hij was daar de laatste orgelstudent, daarna sloot de orgelafdeling waar tientallen grote organisten hun opleiding genoten. Hij zette zijn studie voort aan de Messiaen Academie en kreeg les bij verschillende docenten zoals Cor van Wageningen, Leo van Doeselaar en Theo Jellema. In 2006 studeerde hij af met onderscheiding. In Zwolle studeerde bij klavecimbel bij Chris Farr. In 2014 was hij finalist van de Grand Prix d’Echo in Freiberg (D). IJsbrand is cantor-organist van de Grote Kerk te Elst.

19 augustus 2022 - Dennis Vallenduuk

Dennis Vallenduuk werd in 1974 in Lichtenvoorde geboren. Op 9-jarige leeftijd begon hij met pianolessen bij Godfried Nijs, bij wie hij op 15-jarige leeftijd ook orgellessen nam. In 1992 kreeg hij zijn eerste benoeming als organist in de Bonifacius- en Ludgerparochie te Lichtenvoorde. Hij studeerde orgel aan het conservatorium van de Saxion Hogeschool Enschede bij Gijs van Schoonhoven, en behaalde bij hem zowel het Eerste als het Tweede Fase-diploma orgel. Tevens studeerde hij kerkmuziek bij o.a. Jeroen de Wit en kreeg hij koordirectielessen van Kees Stolkwijk. Ook volgde hij improvisatielessen bij Hayo Boerema te Rotterdam.

In 2007 won hij het Nationaal Improvisatieconcours in het Orgelpark te Amsterdam, in 2008 nam hij deel aan het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem. Sinds 2014 is hij als organist verbonden aan de Plechelmusbasiliek te Oldenzaal.