Kunst in de kerk

In verstilling gevangen

zie ook orgelconcerten 16 juli - 20 augustus
zie ook: orgelconcerten

De werkgroep Kunst in de Kerk is blij om ook dit jaar een expositie te kunnen verzorgen.
Ze laat u graag kennismaken met de werken van exposanten Anneke Zwager en Henk Hilferink.
De titel van de expositie 2021 is “In verstilling gevangen

Door de jaren heen zijn er al veel exposities geweest, telkens verzorgd door wisselende kunstenaars uit de regio. Dit heeft er voor gezorgd dat zowel de vaste bezoekers als gasten tijdens de zomer konden genieten van telkens andere kunstwerken in de zijbeuk van deze oude kerk en op het koor.
We hopen dat u als bezoeker van de Lambertikerk geniet van de zomerexpositie, deze is te zien van 29 mei tot 3 september tijdens openingstijden van de kerk.

Anneke Zwager

Anneke Zwager - Zomerwolk

Anneke Zwager schildert bij voorkeur en plein air: lekker naar buiten, even helemaal opgaan in het Achterhoekse landschap en dat op het doek zetten. Zij maakt deel uit van de schildergroep van de galerie/bibliotheek Zelhem. En waar of wat ze ook schildert, altijd sluipt die rust en stilte er weer in. Soms een geruststellende stilte, soms licht verontrustend. Vaak wordt een schilderij later uitgewerkt in het atelier. Wat dan ontstaat, is een eigen vormgeving, een extrapolatie van de kenmerken van datzelfde landschap. Kleur speelt daarin een doorslaggevende rol. En dan kan het zomaar bijna een abstract schilderij geworden zijn. Anneke werkt zowel in acrylverf op doek als in olieverf op paneel.
Haar werk wordt zowel in Nederland als in het buitenland verkocht.
Meer werk is te zien op www.annekezwager.nl
Heeft u vragen of wilt u contact? Dat kan via annekezwager@gmail.com
Anneke Zwager woont in het buitengebied van Halle. Het is de agrarische omgeving met ruime uitzichten en de stilte die haar zo treffen. “Je kunt hier urenlang zitten en gewoon naar buiten kijken. Dit uitzicht verveelt nooit”. “De stilte is daarin voorwaardelijk. Veel natuurlijke verschijnselen laten zich niet zien zonder stilte. En zonder de stilte, ook de stilte in jezelf, kun je het niet zien.” zegt ze zelf. Het zijn de rust en de stilte die haar raken.
Dat is het onderwerp van haar schilderijen. Ze vindt het heel fijn dat haar schilderijen juist in de Lambertikerk in Zelhem getoond worden, in de buurt waar veel schilderijen zijn ontstaan. Ook al gaat het niet om het exact weergeven van de plekken (u zult ze niet herkennen), want ze geeft haar eigen interpretatie daarvan.

Henk Hilferink

foto Henk Hilferink

Henk Hilferink is woonachtig in Zelhem. Hij beschouwt zichzelf als een fotografisch zwerver die eigenlijk alles fotografeert wat hem boeit, of het nu een landschap is of een verroest reclamebord.
Zijn werk valt op door dramatische kleuren en zware zwart-wit tinten.
Zijn fotografisch werk is verkocht aan particulieren, bedrijven en instellingen, is gepubliceerd in boeken en tijdschriften. Onlangs verscheen zijn eerste stripboek. Het werk van Henk is vormgegeven in een eenvoudige, heldere beeldopbouw en daarin verraadt hij zijn beroep als grafisch ontwerper.
Henk over zijn werk: “Ik hou van krachtige beelden en ik zoek ook naar perfectie. Elke foto vertegenwoordigt een wereld op zich. Door het verhogen van contrast en verzadiging probeer ik de zeggingskracht en dramatiek te versterken, tegenwoordig gebeurt dat digitaal, maar het is hetzelfde wat vroeger ook al met donkere kamer technieken mogelijk was.”
“Ik vind het leuk in de kerk te exposeren. Ik denk dat mijn foto’s er passen, ik zoek naar verstilling en meditatie in de beelden en dat wordt optimaal ondersteund door deze plek.
Fotografie is mijn eerste passie, maar ik teken ook graag en ontwerp brochures, boeken, posters, logo’s en huisstijlen.” Onlangs verscheen van de hand van Henk een stripboek in het dialect.
Meer informatie over het werk of wilt u contact? Dat kan via www.werkplaatsdeammoniet.nl

Heeft u genoten van deze expositie en belangstelling om mee te helpen bij het organiseren van de zomerexpositie 2021 ?
Neem dan contact op met de leden van de werkgroep via info@lambertikerk.nl
Wij zoeken versterking!